Va crește sau va scădea prețul gazelor naturale?

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. Va crește sau va scădea prețul gazelor naturale?
Va crește sau va scădea prețul gazelor naturale?

Va crește sau va scădea prețul gazelor naturale?

Prețul gazelor naturale face obiectul unui nou proiect inițiat de ANRE. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie dorește prin aceasta modificarea actualelor regulamente în baza cărora funcționează platformele centralizate pentru tranzacționarea gazelor naturale. Obiectivul acestei inițiative este acela de a extinde perioadele contractuale la mai mult de 367 de zile, așa cum este prevăzut în prezent.

Prețul gazelor naturale, în discuție publică


Proiectul inițiat de ANRE își dorește să liberalizeze piața ofertelor în segmentul de gaze naturale, precum și extinderea accesibilității pentru clienți. Mai precis, ANRE dorește inițierea ofertelor de vânzare și de cumpărare, subliniind că introducerea ofertelor de răspuns sunt permise în cazul oricărui participant autorizat și înregistrat la piața centralizată a gazelor naturale, potrivit regulamentului și procedurilor specifice.

Care este prețul gazelor naturale la nivelul UE?


Prețul energiei din UE este dependent de o serie de criterii (ofertă, cerere etc), inclusiv context geopolitic, situație energetică la nivel național, varietatea importurilor, costuri ale rețelei, costuri aferente protecției mediului, condiții meteorologice ori nivelurile accizelor și impozitelor.

Valori mari ale costurilor la gaze naturale s-au înregistrat în statele nordice, urmate imediat de Italia. În ceea ce îi privește pe consumatorii casnici, prețurile la gazele naturale din ultimii doi ani au avut valori scăzute în state printre care este nominalizată și România.

Evoluția prețurilor la gazele naturale pentru consumatorii casnici ai statelor membre UE indică valori cu mult mai mari în al doilea semestru al fiecărui an. Aceasta este o consecință a efectului sezonier, dată fiind tendința ascendentă a prețurilor la gazele naturale în UE de la un minim de 0,052 EUR / kWh în prima jumătate a anului 2010 până la un vârf de 0,072 EUR / kWh în a două jumătate a anului 2014.

De la acel moment, prețul la gaze naturale a scăzut constant; totuși, datele recente indică o creștere minoră începând cu primul semestru al anului 2018. Ponderea impozitelor aplicate la prețurile gazelor naturale a crescut și ea de la 18% în 2008 la 24% în 2018.

Ponderea impozitelor și taxelor diferă foarte mult între statele membre


Proporția impozitelor și taxelor din prețul total al comerțului cu gaze naturale pentru statele membre UE indică diferențe majore. Mai precis, valoarea relativă a contribuției fiscale în a doua jumătate a anului 2018 a fost cea mai mică în Luxemburg. Cele mai mari impozite au fost semnalate în Danemarca, unde peste 50% din prețul final era alcătuit din impozite și taxe, această parte depășind și jumătate din prețul la gaze naturale din Țările de Jos.

Modificarea prețurilor la gazele naturale pentru consumatorii casnici, incluzând toate impozitele, taxele și TVA-ul în moneda națională, s-a manifestat acut între a doua jumătate a anului 2017 și a doua jumătate a anului 2018. Aceste prețuri au scăzut în perioada examinată în 4 din cele 24 de state membre ale UE Statele pentru care sunt disponibile date - Cipru, Malta și Finlanda nu consumă gaze naturale în gospodării, iar Grecia și-a rezervat dreptul de a păstra datele confidențiale.

Dacă proiectul ANRE privind extinderea pieței de gaze naturale se va adopta, este foarte posibil ca românii să modifice statisticile printr-un consum cu mult mai mare sau cu mult mai mic decât s-au obișnuit, totul în funcție de cum vor decurge politicile la nivelul furnizorilor de gaze naturale.

 

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/modificari-de-ultima-ora-aduse-legii-cadastrului-nr-7-1996/

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/indicele-de-referinta-pentru-creditele-consumatorilor/
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii