Update: Când se dau banii de la APIA?

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. Update: Când se dau banii de la APIA?
Update: Când se dau banii de la APIA?

Update: Când se dau banii de la APIA?

APIA este o instituție care servește interesele fermierilor din România și se supune prin Legea 1 / 2004 Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură deține, la acest moment, 42 de centre de județ și peste 260 de centre locale, fiecare dintre aceste puncte având drept scop fluidizarea proceselor birocratice în baza cărora agricultorii / fermierii români primesc fonduri europene.
Cum și când se dau banii de la APIA solicitanților?
Acordarea de fonduri europene a fost implementată în anul 2007, ca măsură de sprijinire a activității agricole din România. Accesul la fondurile europene este posibil prin FEGA (Fondul European pentru Garantare în Agricultură).
Principiul acordării acestor fonduri este simplu și extrem de transparent. Pe scurt, solicitanții nu intră direct în posesia subvențiilor, întrucât acestea sunt acordate sub forma unor plăți directe / hectar care sunt manageriate de IACS (Sistemul Integrat de Administrare și Control). De asemenea, în cadrul acestui transfer se ține cont și de directivele comerciale stipulate de Politica Agricolă Comună (PAC).
Cum banii nu ajung direct la solicitant, ci sunt transferați într-un cont bancar, perioada necesară virării acestora nu este una standard, ci variază în funcție de instituția la care solicitanții dețin un cont bancar, potrivit Ministrului Petre Daea. Pe lângă condițiile bancare, perioada de acordare a subvențiilor variază și în funcție de traseul procedural. Fermierii care au beneficiat de aceste subvenții au aproximat intervalul de două zile de la autorizarea plății pentru virarea sumei solicitate, sau chiar mai puțin (în cazul celor care dețin cont la Trezorerie).
Este prioritizată acordarea de subvenții prin APIA?
Deși nimeni nu poate spune cu exactitate când se dau banii de la APIA, întrucât discutăm despre un proces etapizat ce depinde de numeroase aprobări, unii reprezentanți subliniază un criteriu în baza căruia se acordă aceste subvenții.
Raportat la subvențiile din 2018, doar fermierii care posedau cel mult 10 hectare au fost compatibili cu primirea fondurilor, explicația fiind aceea că ei se confruntă cu situații severe (ale condițiilor de mediu) și au nevoie de bani cât mai rapid pentru a-și crea condiții optime pentru creșterea culturilor. Pe flux au pornit anul trecut în total 109.199.497,46 euro.

Până când se dau banii de la APIA?
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) recunoaște anumite decalaje în acordarea subvențiilor, însă declară că în ianuarie 2019 au fost autorizate fondurile a peste 4.000 de fermieri, fonduri a căror valoare se ridică la suma de 11,26 milioane euro. Tot oficialitățile declară că plățile vor continua până la finalul acestei luni, respectiv 31 martie 2019 și că valoarea subvențiilor acordate de APIA în intervalul 16 octombrie 2018 – 08 ianuarie 2019 se ridică la peste 1.690 miliarde de euro.
Peste 4.700 de fermieri români au primit subvenții de la APIA în 2019 în vederea susținerii agriculturii din țara noastră. Deși procesul de acordare a fondurilor este puternic birocratizat și nu se știe cu exactitate când se dau banii de la APIA, din fericire nu există amânări sau decalaje foarte mari între momentul acordării cererii de finanțare și autorizarea plății către fermier. Subvențiile se acordă în euro, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană.
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii