Scenariu fiscalitate: Previziuni economice curente

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. Scenariu fiscalitate: Previziuni economice curente
Scenariu fiscalitate: Previziuni economice curente

Scenariu fiscalitate: Previziuni economice curente

Proiecțiile cheltuielilor, veniturilor, datoriilor și deficitelor din bugetul și perspectivele economice lansate de autoritățile abilitate române conturează un nou scenariu cu privire la fiscalitate și previziuni economice curente. Toate acestea se bazează pe presupunerea că legile actuale vor rămâne în general aceleași. Această cerință este specificată prin lege și permite instituțiilor abilitate să ofere un reper - cunoscut și sub denumirea de bază - pe care parlamentarii îl pot utiliza pentru a evalua efectele bugetare ale deciziilor politice.

Cu toate acestea, de multe ori politicile în vigoare sunt programate să expire, chiar dacă mulți observatori se așteaptă ca acestea să continue într-o formă. De exemplu, în ultimii ani, o serie de politici fiscale au fost adoptate cu date de expirare; aceste politici ar putea fi extinse sau modificate în viitor, dacă ar fi adoptată o nouă legislație. În mod similar, politicile de cheltuieli pot conține, de asemenea, provizioane care vor fi modificate în viitor.

Pentru a ține cont de continuarea unor astfel de politici actuale, Ministerul de Finanțe pregătește ceea ce este cunoscut ca un scenariu fiscal alternativ, care poate fi de ajutor pentru parlamentari și publicul larg în înțelegerea unei serii de rezultate potențiale.

Un scenariu inspirat din actuala politică de fiscalitate generează două seturi de efecte:  • Politică fiscală. În conformitate cu legislația în vigoare, ratele de impozitare a veniturilor individuale mai scăzute adoptate prin OUG Nr. 31/2019 se previzionează că vor crește.  • Cheltuieli discreționare. În ultimii ani fiscali, bugetele alocate cheltuielilor corespunzătoare (cunoscute și sub denumirea de cheltuieli discreționare) au înregistrat o medie de 6,3% din produsul intern brut (PIB). La nivelul României, cheltuielile respective ar rămâne la acest nivel timp de câțiva ani, dar în cele din urmă ar scădea până în 2029.


În cele mai recente proiecții emise în vara acestui an, se estimează că deficitul pentru acest an va fi de de câteva milioane de lei și că deficitul cumulat în următorii 10 ani ar însuma cu cel puțin un sfert mai mult. Ca urmare a creșterii deficitelor, datoria națională va crește; în 2018, România a fost fruntașă cu cea mai redusă datorie în PIB, ocupând poziția a patra după alte țări ca Estonia, Luxemburg ori Bulgaria, o datorie estimată la aproximativ 86,3% din PIB.

Scenariul fiscalității americane: Deficit de trilioane de dolari


În cadrul unui scenariu fiscal alternativ, lucrurile ar părea și mai grave. De pildă, la nivelul Statelor Unite ale Americii, în cadrul unui astfel de scenariu deficitele ar totaliza 14,9 trilioane de dolari în următorul deceniu - cu 2,7 trilioane de dolari mai mari decât cele proiectate în linia de baza a Biroului pentru Buget al Congresului SUA (CBO). Iar datoria, ca procent din PIB, ar atinge 104% din PIB până în 2029 - aproape la fel ca maximul sau imediat după Al Doilea Război Mondial. De asemenea, a fost construit un scenariu fiscal alternativ pentru estimările pe termen lung ale Biroului pentru Buget al Congresului SUA. Rezultatele au indicat că diferența dintre linia de bază și scenariul alternativ continuă să crească în timp.

Nu știm cu certitudine cum vor aborda parlamentarii politica fiscală în viitor. Deoarece sunt luate în considerare astfel de modificări în politica țării, scenariul fiscal alternativ ajută la iluminarea unor opțiuni și rezultate care fac parte din joc. Totuși, Insight-uri puternice obținem printr-o analiză a scenariilor fiscale lansate de alte țări.

Citeste si: https://www.birocratica.ro/articol/criza-imobiliara-din-2019-si-avertismentele-specialistilor/

Citeste si: https://www.birocratica.ro/un-consultant-fiscal-din-bucuresti-poate-fi-ceea-ce-cauti-pentru-afacerea-ta/
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii