S-a modificat procedura pentru suspendarea permisului de conducere

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. S-a modificat procedura pentru suspendarea permisului de conducere
S-a modificat procedura pentru suspendarea permisului de conducere

S-a modificat procedura pentru suspendarea permisului de conducere

Suspendarea permisului de conducere se realizează după alte cutume începând cu data de 18.07.2019, aceasta în urma publicării Legii nr. 130/2019 de modificare și completare a OUG nr. 195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice. Legea a fost publicată în asociere cu o suită de modificări care permite schimbarea procedurii pentru supendarea permisului de conducere pe teritoriul țării noastre.

Noi reguli și excepții la suspendarea permisului de conducere în România


Începând cu data de 18 iulie anul curent, conducătorii auto români sunt nevoiți să se alinieze noilor proceduri aplicate la suspendarea permisului de conducere. Iată care sunt, punctual, situațiile, criteriile și excepțiile în care organele abilitate vor proceda la suspendarea permisului:

  • Situații in care se reduc perioadele de suspendare a permisului de conducere


 Perioada de suspendare a permisului de conducere se reduce în urma unei cereri înaintate de titularul permisului de conducere. Cererea este aprobată sau respinsă de șeful poliției rutiere din localitatea / orașul în care conducătorul auto a săvârșit fapta de natură să conducă la suspendarea permisului de conducere. Perioada se reduce doar în situația în care conducătorul auto îndeplinește următoarele condiții:

  1. În urma testării cunoștintelor cu privire la regulile de circulație a primit calificativul admis;

  2. A intrat în posesia permisului de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei care i-a adus suspendarea.


Perioada de suspendare a permisului de conducere se poate reduce la 30 de zile sau 45 de zile, în anumite condiții.  • Situații în care conducatorul auto NU beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere


Conducatorul unui autovehicul (tractor agricol / forestier, tramvai etc) nu va beneficia de reducerea solicitată, dacă:

  1. A acumulat repetitiv cel puțin 15 puncte de penalizare în primele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a permisului de conducere;

  2. A fost implicat într-un accident rutier soldat cu pagube materiale și în urma testelor a fost depistat cu alcool în sange;

  3. Măsura suspendării permisului de conducere a fost o urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată atunci când barierele / semibarierele și semnalele de avertizare se aflau în funcțiune.


Noutăți introduse prin Legea nr. 130/2019


Legea nr. 130/2019 modifică o serie de aspecte cu privire la practicile permise conducătorilor auto pe teritoriul țării noastre. De pildă, perioada de suspendare a permisului de conducere se majorează cu încă 30 de zile în cazul conducătorilor auto care săvârsesc fapte prevăzute la art. 10 la două luni de la restituirea permisului de conducere.

De asemenea, în cazul conducătorilor auto care săvârsesc două sau mai multe contravenții ce duc la suspendarea permisului de conducere, perioada de suspendare se va calcula însumând perioadele aferente fiecărei fapte, însă fără ca aceasta să depășească 90 de zile.

Modificările au intrat, deja, în vigoare și sunt aplicate în situațiile ante-menționate. Deși există și excepții, acestea sunt puține și aprobate doar în situația în care autoritățile consideră de cuviință să aplice o astfel de măsură. Cu toate acestea, conducătorii auto trebuie să fie mai atenți pentru a nu risca suspendarea permisului de conducere în localitate, oraș sau județ de pe teritoriul țării noastre.

Puteți consulta restul prevederilor parcurgând Legea nr. 130/2019.  

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/uber-bolt-si-clever-ordonanta-de-urgenta-adoptata-de-guvern/

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/noile-reguli-itp-pentru-romanii-din-diaspora/
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii