Românii vor putea depune electronic declarațiile de avere începând cu 2022

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. Românii vor putea depune electronic declarațiile de avere începând cu 2022
Românii vor putea depune electronic declarațiile de avere începând cu 2022

Românii vor putea depune electronic declarațiile de avere începând cu 2022

Chestiunea depunerii declarațiilor de avere se va simplifica începând cu anul 2022, sau cel puțin aceasta este previziunea unui nou proiect adoptat de Senat. Mai precis, este vorba despre un proiect de lege ce prevede ca procesul de depunere a declarațiilor de avere să se desfășoare online, în vederea fluidizarii fluxului de arhivare a documentelor. Dacă proiectul va fi adoptat de Camera Deputaților, începând cu 2022 românii vor fi degrevați de această sarcină.

Cine și cum poate depune online declarații de avere din 2022?   


Principalul obiectiv al proiectului este acela de a degreva Agenția Națională de Integritate de fluxul consistent de documente. Mai precis, proiectul este justificat cu cifre, aproape 8 milioane de declarații de avere fiind depuse în ultimii ani. Pe fondul acestor date, Senatul a adoptat un proiect care, dacă va trece de Camera Deputaților, le va permite românilor vizați de Art. 1 al Legii Nr. 176 / 2010 să depună exclusiv online declarațiile de avere începând cu anul 2022.

Declarațiile depuse online vor fi semnate de beneficiar, procesul desfășurându-se conform unui protocol din care transpare autenticitatea datelor personale ale acestuia.

Pe scurt, prin intermediul acestui proiect se va proceda la simplificarea proceselor birocratice consumatoare de timp, în acest fel fiind asigurată și o calitate mai bună a serviciilor.


Proiectul adoptat de Senat prevede completarea articolului 2 din Legea Nr. 176 / 2010 cu privire la integritatea în exercitarea funcțiilor și a demnităților publice cu unul nou, 21, alcătuit din 5 Alineate:

  1. Care prevede ca românii, independent de statut – persoană fizică sau juridică – pot depune în format electronic declarațiile de avere și de interese vizate prin semnătură electronică, documente ce, ulterior, vor fi transmise Agenției Naționale de Integritate tot prin mijloace electronice;

  2. Procedurile și protocoalele de transmitere și încărcare a declarațiilor de avere se vor aproba în termen de cel mult 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României de Președintele Agenției Naționale de Integritate;

  3. Persoanele care sunt prevăzute în corpul Art. 1 vor avea obligația de a depune în format electronic, prin intermediul platformelor autorizate de Agenția Națională de Integritate, declarațiile de avere și interese;

  4. Autoritățile și instituțiile publice ori unitățile de care aparțin persoanele prevăzute la Art. 1 sunt însărcinate cu punerea la dispoziția deponenților certificate pentru semnătura electronică până în 2022;

  5. Declarațiile de avere și interese depuse online au aceeași calitate ca cele depuse la ghișeu în format clasic, pe hârtie, astfel că Agenția Națională de Integritate poate face apel la acestea în caz de nereguli ori alte situații în care declarațiile dovedesc erori.


Proiectul vine în susținerea unei inițiative de fluidizare a proceselor birocratice consumatoare de timp pentru românii care depun declarații de avere și interese. Dacă acesta va trece de Camera Deputaților, declarațiile vor putea fi transmise online începând cu 2022.


Atât declarațiile transmise electronic, dar și cele depuse la ghișeu, în format hârtie, au același caracter și în consecință au aceeași calitate pentru Agenția Națională de Integritate. Acestea vor putea fi atacate de instituțiile abilitate în situația în care prezintă erori, la fel ca în cazul celor depuse în format clasic.

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/s-a-lansat-monitorul-preturilor-la-alimente-romanii-vor-cumpara-mai-ieftin/

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/amnistie-fiscala-conditii-pentru-implementarea-noilor-facilitati-fiscale/
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii