Nerespectarea nivelului de zgomot admis crește valoarea amenzilor începând cu 2019

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. Nerespectarea nivelului de zgomot admis crește valoarea amenzilor începând cu 2019
Nerespectarea nivelului de zgomot admis crește valoarea amenzilor începând cu 2019

Nerespectarea nivelului de zgomot admis crește valoarea amenzilor începând cu 2019

Nerespectarea nivelului de zgomot admis în apartamente va fi pedepsită cu amenzi mai mari începând cu 2019, potrivit unui proiect legislativ. Mai mult decât atât, creșterea valorică a amenzilor este înăsprită prin posibilitatea exercitării muncii în folosul comunității, pentru spețele agravante.

 

În prezent, valoarea amenzilor pentru depășirea nivelului de zgomot pornește de la 500, iar repetarea faptei va fi amendată cu valori de până la 3.000 Ron. Proiectul de lege își dorește să contribuie la liniștea și confortul locatarilor, precum și să educe românii în spiritul respectului reciproc.

 

Bucureștenii depășesc frecvent nivelul de zgomot admis în apartamente

 

Însă nu doar ei. Potrivit unui sondaj desfășurat la începutul acestei luni, nivelul de zgomot admis este depășit în orașele centrale, cu un număr mare de locuitori. Totuși, ipoteza nu este universal – valabilă. De pildă, nivelul de zgomot este respectat în Cluj-Napoca, în ciuda faptului că în 2012 avea 303.047 de locuitori și este traversat anual de turiști și studenți veniți să studieze la universitățile de top. Actualmente, limita de zgomot este de 35 de decibeli, însă amenzile sunt alocate doar spețelor care vizează “gălăgia” provocată de locatari (petreceri, muzică etc), nu și evenimentele publice.

 

Distracția costă mai scump dacă este depășit nivelul de zgomot

 

Cei care obișnuiesc să organizeze petreceri în locuința personală sunt pasibili de amenzi usturătoare. În cazul acestora, amenzile sunt mai mari chiar și pentru prima constatare, caz în care valoarea acestora este cuprinsă între 2.000 – 3.000 Ron. La a doua constatare, adică în situația în care vecinii vor rechema organele de ordine, cuantumul amenzilor va fi cuprins între 3.000 – 6.000 Ron.

 

Dacă în intervalul orar 23.00 - 7.00, nivelul de zgomot admis în apartamente, de 35 dB, este depășit, vă aflați în postura de bun platnic și veți fi obligat să faceți chiar și muncă în folosul comunității. Totuși, dacă achitați amenda în mai puțin de 15 zile, valoarea acesteia va scădea la jumătate.

 

De ce este penalizată depășirea nivelului de zgomot admis în apartamente?

 

Creșterea valorică a amenzilor în baza depășirii nivelului admis în apartamente rezidă din importanța pe care platnicii o alocă liniștii publice. Cu alte cuvinte, în peste 75% dintre cazuri, românii s-au plâns de repetarea acestor situații și de atitudinea sfidătoare a locatarilor care au fost amendați. Era nevoie, astfel, de o înăsprire a valorii amenzilor, pentru a-i face pe cei vizați să acorde o mai mare importantă liniștii comune.

 

De altfel, și nerespectarea nivelului de presiune acustică este sesizată în intervalele orare 14:00 – 16:00, însă 23:00  - 7:00, valoarea fiind mai mică (30 dB). Și acest aspect a fost sesizat în cadrul proiectului de lege, antrenând necesitatea înăspririi amenzilor pentru cei care nu respectă liniștea comunității în care locuiesc.

 

Deputații au votat creșterea valorică a amenzilor acordate pentru depășirea nivelului de zgomot admis în apartamente. Astfel, amenzile pot atinge valori de până la 6.000 Ron, iar platnicii vor fi pedepsiți chiar și cu exercitarea de muncă în folosul comunității. Totuși, vestea bună este că aceștia pot achita doar jumătate din valoarea amenzii în cazul în care plata se efectuează în mai puțin de 15 zile.
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii