Legea nr. 80 / 1995 privind statutul cadrelor militare a fost modificată

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. Legea nr. 80 / 1995 privind statutul cadrelor militare a fost modificată
Legea nr. 80 / 1995 privind statutul cadrelor militare a fost modificată

Legea nr. 80 / 1995 privind statutul cadrelor militare a fost modificată

Legea nr. 80 / 1995 a fost modificată și completată de Legea nr. 101 din 8 mai 2019 privind statutul cadrelor militare, iar prevederile acesteia vor intra în vigoare începând cu data de 15 mai 2019. În baza noii legi, anumite cadre militare vor putea beneficia de sprijin de la stat în vederea plății pentru locuințele achiziționate în rate prin credit imobiliar ori ipotecar. Modificate sunt multe dintre articolele legii nr. 80 / 1995, prin acestea oferindu-se un sens mult mai specific asupra condițiilor în baza cărora cadrele militare vor putea beneficia de ajutor de la stat în vederea achiziționării ori achitării ratelor pentru un spațiu locativ.

Revizuirea articolelor din Legea nr. 80 / 1995 le aduce cadrelor militare numeroase beneficii


Începând cu data de 8 mai 2019, Legea nr. 80 / 1995 se bucură de un conținut actualizat al unor importante Articole, aspect care avantajează considerabil cadrele militare. În noua sa formă, Legea nr. 80 / 1995 le permite cadrelor militare să beneficieze de ajutor de la stat în vederea achiziționării ori achitării în rate a unei locuințe. Unul dintre Art. legii prevede ca acele cadre militare detașate într-o garnizoană, mutate în interes de serviciu ori aflate la prima numire în funcție să benefieze de acest drept.

Completările aduse Legii nr. 80 / 1995 restricționează dimensiunea întregului personal din aparatul instituțiilor militare de a avea acces la repartizarea ajutorului de la stat în vederea acestor compensații. De pildă, Art. 45 al vechii legi i s-a adăugat un nou alineat, în cuprinsul său fiind stipulat că anumite funcții îi privează pe acei angajați de calitatea de ordonator de credite imobiliare sau ipotecare. Restricții sunt impuse și conducătorilor unităților care se subordonează Ministerului Afacerilor Interne, dar și adjuncților acestora din urmă.

Legea nr. 80 / 1995 prevede în noua sa formă acordarea de compensații pentru anumite cadre militare


Totuși, condițiile nu sunt deloc puține. Deși modificată, Legea nr. 80 / 1995 continuă să păstreze o serie de condiții și restricții. Este vorba despre alineatul în care se stipulează că această compensație lunară pentru plata chiriilor cadrelor militare se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe durata carierei.

De asemenea, compensația lunară pentru chirii se acordă doar în urma justificării acestora prin documente în original, respectiv contractul în baza căruia beneficiază de creditul ipotecar sau imobiliar dedicat achiziționării locuinței ori contractul de vânzare – cumpărare cu plata eșalonată. În noua să formă, Legea nr. 80 / 1995 mai prevede ca această compensație să nu depășească valoarea ratei pe care cadrele militare care contractează un credit imobiliar sau ipotecar o achită lunar.

Legea nr. 101 din 8 mai 2019 vine în completarea Legii 80 / 1995 privind statutul cadrelor militare. În situația în care sunt compatibile cu prevederile actualei legi, acestea pot beneficia de compensație lunară pentru chirii, valoarea acesteia nefiind egală cu sau mai mare decât valoarea ratei. Compensația poate fi utilizată inclusiv pentru acoperirea costurilor ratei alocate unui credit imobiliar sau ipotecar. Pentru a beneficia de această compensație, cadrele militare trebuie să efectueze dovada creditului contractat prin documentația în original (contract), iar în cazul în care au achiziționat un spațiu locativ, prin contractul de vânzare – cumpărare cu plata în rate.

Citeste si https://www.birocratica.ro/va-creste-sau-va-scadea-pretul-gazelor-naturale/

Citeste si https://www.birocratica.ro/ce-articol-din-legea-constructiilor-se-poate-modifica-si-ce-consecinte-prevede-in-noua-sa-forma/
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii