Înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor de cinci ani va fi legiferată

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. Înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor de cinci ani va fi legiferată
Înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor de cinci ani va fi legiferată

Înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor de cinci ani va fi legiferată

Legea educației privind înscrierea în clasa pregătitoare (zero) a copiilor mai mici de șase ani va fi adoptată printr-un proiect adoptat în Camera Deputaților. Prin acesta, copiii care nu au împlinit vârsta de șase ani până la finalul anului calendaristic vor putea fi înscriși la școală, totul în urma evaluării lor psihosomatice și a confirmării că se dezvoltă optim din acest punct de vedere, la fel ca un copil de șase ani. În prezent, Legea educației nr. 1 / 2011 este destul de restrictivă, permițând înscrierea în clasa pregătitoare doar a copiilor de șase ani.

Legea educației va fi modificată prin înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor de 5 ani


Cei care au inițiat proiectul de modificare a Legii educației nr. 1 / 2011 sunt de părere că, în actuala sa formă, legea antrenează discriminarea. Cu alte cuvinte, aceștia atacă prevederea din cuprinsul legii, care menționează clar că doar copiii care împlinesc vârsta de șase ani până la finalul anului școlar se pot înscrie în clasa pregătitoare, nefiindu-le permis celor care împlinesc vârsta optimă după data de 31 decembrie a anului calendaristic.

Prin adoptarea proiectului de lege, părinții își pot înscrie copiii la clasa zero, în ciuda faptului că aceștia vor împlini vârsta optimă în următoarele șase luni de la momentul începerii anului școlar. Măsura este facultativă pentru părinți, însă; condiția principală pentru ca cei mici să fie înscriși la școală înainte de șase ani rămâne cea ca aceștia să treacă de evaluarea în cadrul căreia le este analizată dezvoltarea psihosomatică.

Proiectul de lege vine în sprijinul multor părinți care se regăsesc în această situație și care nu pot înainta înscrierea la clasa pregătitoare din pricina vârstei. Prin adoptarea măsurii s-ar eficientiza și procesul birocratic, întrucât numărul de elevi noi va fi optim repartizat an de an, față de situația din prezent. An de an, școlile din Capitală și nu numai sunt depășite de numărul mare de elevi care iau cu asalt instituțiile, uneori neputând onora cererile în funcție de preferințele părinților pentru anumite școli aflate în proximitatea locuințelor lor.


Proiectul de lege se află momentan în dezbatere în Camera Deputaților, urmând să intre și în Senat, de unde se așteaptă și aprobarea lui. Dacă se va ajunge la o rezoluție, acesta va fi trimis președintelui țării pentru a fi promulgat. Odată legiferat, acesta va permite miilor de copii aflați în această situație să se înscrie la clasa zero înaintea împlinirii vârstei de șase ani. Totuși, aceasta rămâne la latitudinea părinților. Copiii vizați de această măsură se vor putea înscrie la clasa pregătitoare doar în măsura în care vor trece de evaluarea psihosomatică efectuată de specialiști.

Nu este prima și cu siguranță nici ultima propunere de modificare a legii, dar efectele sale vor fi semnificative în rândul copiilor și părinților lor. Restricțiile impuse prin Legea educației nu se rezumă doar la vârstă, însă acest aspect pare să fi fost singurul de natură să încarce procesul birocratic de înscriere în clasa pregătitoare a micuților cu vârste mai mici de șase ani.

Citeste si: https://www.birocratica.ro/articol/romanii-care-lucreaza-part-time-pot-fi-scutiti-de-plata-cass-si-cas/

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/modificarile-oug-195-din-2002-actualizata-le-restrictioneaza-libertatile-politistilor/
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii