Cum vor fi impactați românii de ultimele noutati despre pensii?

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. Cum vor fi impactați românii de ultimele noutati despre pensii?
Cum vor fi impactați românii de ultimele noutati despre pensii?

Cum vor fi impactați românii de ultimele noutati despre pensii?

La începutul anului 2019 au fost relevate ultimele noutati despre pensii, în urma unor dezbateri începute încă din 2018. Concluziile oficialilor s-au materializat în propuneri ce par să îi favorizeze pe români, ținând cont de faptul că se discută despre majorări ale pensiilor de stat și creșterea punctului de pensie. Modificările vor fi aplicate atât în cazul pensiilor de stat, cât și a pensiilor private, susțin surse oficiale.

Printre ultimele noutati despre pensii de stat și private se numără și creșterea punctului de pensie.

Deși în 2018 se vorbea despre creșterea pensiilor de stat de la data de 1 ianuarie 2019, acestea vor fi majorate, de fapt, în septembrie anul curent, la momentul creșterii punctului de pensie. Valoarea acestuia vizează o creștere cu 15% a pensiilor. Creșterile se vor simți în buzunarele românilor, ca urmare a faptului că un pensionar poate ajunge să primească până la 330 de lei în plus la pensie începând cu luna septembrie.

Există excepții în cazul creșterii pensiilor?


Din informațiile furnizate până la acest moment, nu există nicio excepție în privința creșterii pensiilor. Ultimele noutati despre pensii subliniază faptul că, indiferent de câți ani au lucrat, toți românii vor beneficia de pensii crescute. De creșterea pensiei minime se vor bucura, de altfel, și românii care beneficiază de indemnizație socială.

Recalcularea pensiilor în baza Legii nr. 221 / 2018


Recalcularea pensiilor se desfășoară pe o perioadă de un an de zile, începând în data de octombrie 2018 și urmând să se încheie în aceeași lună a acestui an. Pasibili de recalcularea pensiilor sunt românii încadrați în grupele I și II. Aceștia vor beneficia, pe lângă recalcularea pensiei, și de creșterea punctului de pensie.

Pilonul II de pensii devine facultativ?


Începând cu anul 2018, atunci când a fost publicată Ordonanța de Urgență 114, românii care au cotizat la Pilonul II de pensii se pot retrage oricând din program. Condiția prioritară în baza căreia orice român poate renunța la Pilonul II este ca acesta să înainteze cererea nu mai devreme de 5 ani de la debutul cotizarii.

O importantă parte din câștigurile contribuabililor la Pilonul II va merge către fondul de pensii de stat. De asemenea, românii care cotizează în aceste programe de pensii vor intra în posesia banilor doar atunci când vor împlini vârsta de pensionare. Așadar, Pilonul II nu se desființează, însă orice român poate renunța la cotizare; cu toate acestea, va intra în posesia banilor strânși abia la pensionare.

Ultimele noutati despre pensiile de stat vizează creșteri semnificative începând cu luna septembrie a acestui an. Există și recalculări, în cazul românilor încadrați în grupele I și II, însă și aceștia vor beneficia de creșterea punctului de pensie. De asemenea, românii care au optat pentru Pilonul II de pensii, însă doresc să renunțe la program o pot face, singura condiție fiind aceea să fi cotizat cel puțin 5 ani la fondul de pensii. La acest moment, valoarea contribuției la Pilonul II este de 3,75% din câștigurile beneficiarului. Cu toate că asupra programului planează zvornuri de desființare, acesta se va menține, dovadă fiind creșterea activelor cu peste 19% în 2018.

Citeste si https://www.birocratica.ro/care-este-venitul-minim-pe-economie-in-europa/

Citeste si https://www.birocratica.ro/update-cand-se-dau-banii-de-la-apia/
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii