Creditele în euro și altă valută ar putea fi desființate

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. Creditele în euro și altă valută ar putea fi desființate
Creditele în euro și altă valută ar putea fi desființate

Creditele în euro și altă valută ar putea fi desființate

Românilor li se va putea interzice accesarea unui credit în euro sau altă valută, dacă Parlamentul va adopta proiectul care luptă împotriva cametei și a altor forme de abuz economic. Printre prevederile proiectului se numără și desființarea creditelor în valută. Excepție fac de la această prevedere persoane remunerate în valută. De asemenea, proiectul mai prevede plafonarea dobânzilor; deși neoficial, unele surse sunt de părere că această măsură este de natură să elimine unele IFN-uri din acest segment, diminuând, astfel, numărul de credite acordate pe termen scurt.

Ce consecințe atrage desființarea creditelor în euro și a celor pe termen scurt?


Proiectul care a avansat considerabil în Parlament poate avea consecințe directe asupra a peste 2.000.000 de români care accesează creditele de nevoi personale pentru achiziția de bunuri casnice sau altele care le oferă un confort moderat. La această oră, ponderea celor care accesează împrumuturi de nevoi persoanale este destul de mare, reprezentând un procent de până la 65% din totalul beneficiarilor de credite, raportat la țara noastră. Cel mai adesea, destinațiile creditelor de nevoi personale sunt reprezentate de achiziții, studii, iar mai apoi evenimente și vacanțe.

Totuși, proiectul de lege nu prevede restricționarea accesului la credite în euro sau lei pe termen scurt în vederea diminuării activității instituțiilor bancare și nebancare; inițiatorii acestuia subliniază că proiectul își dorește să protejeze, de fapt, interesele celor care se împrumută, prin impunerea unor standarde (ale dobânzilor) pe care aceste instituții vor trebui să le respecte. În caz contrar, acestea vor fi pasibile de amenzi, ca urmare a încălcării prevederilor legislative.

Limitarea cametei, în discuție la Parlamentul României


Fluctuațiile pe care dobânzile le-au experimentat în ultima jumătate de an au condus la inițierea unor programe menite să stopeze acest fenomen speculat la maximum de instituțiile bancare și nebancare. Totuși, pentru că fiecare astfel de instituție are o politică proprie, uneori gestionată de propriul departament juridic, era nevoie de o mișcare autoritară și o voce puternică; toate acestea s-au concretizat în proiectul de lege numit “Legea privind protecția consumatorilor împotriva cametei și a altor forme de abuz de putere economică”, aflat în discuție în Parlament.

Acest proiect de lege se numără printre primele inițiative de acest gen care promit un impact la fel de puternic precum Legea nr. 77 / 2018 privind Darea în Plată. Dacă atunci se afla în dezbatere elidarea oricăror datorii ale solicitantului de credit la plata ratelor, acum este vorba de limitarea celor care vor accesa credite pe termen scurt în lei sau valută, îndeosebi euro. Un obiectiv adițional al proiectului de lege poate fi educarea românilor în gestionarea cheltuielilor cu moderație.

La această oră, 1 din 3 români are în desfășurare cel puțin unul, maximum trei credite de nevoi personale, iar un procent important dintre aceștia alocă 89% din salariu pe plata ratelor pentru aceste credite. Nevoile românilor sunt speculate, însă, de instituțiile bancare și nebancare, ce pot crește dobânzile chiar și în timpul desfășurării creditului. Prin limitarea accesării acestor credite în euro sau lei pe termen scurt, românii vor fi feriți de adaosurile care îi pot aduce în incapacitate de plata sau chiar piederea bunurilor achiziționate.

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/indicele-de-referinta-pentru-creditele-consumatorilor/

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/frauda-bancara-in-contexul-banking-ului-online/
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii