Ce condiții vor îndeplini șoferii pentru a beneficia de deduceri fiscale?

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. Ce condiții vor îndeplini șoferii pentru a beneficia de deduceri fiscale?
Ce condiții vor îndeplini șoferii pentru a beneficia de deduceri fiscale?

Ce condiții vor îndeplini șoferii pentru a beneficia de deduceri fiscale?

Dacă în vara anului 2019 s-au adus modificări în procedura pentru suspendarea permisului de conducere (https://www.birocratica.ro/s-a-modificat-procedura-pentru-suspendarea-permisului-de-conducere/), de această dată un nou proiect legislativ propune deduceri fiscale pentru șoferi, dar nu oricum, ci prin îndeplinirea unei condiții. Este vorba despre cursurile speciale de conducere defensivă, ca măsură împotriva accidentelor rutiere. De asemenea, inițiatorii proiectului de lege subliniază că prin acesta doresc să încurajeze firmele și instituțiile să suporte pregătirea angajaților, măsură binevenită îndeosebi în cazul firmelor de import – export, unde șoferii se supun unor riscuri enorme ca urmare a gabaritului autovehiculelor pe care le conduc.

Deduceri fiscale pentru șoferi prin derogare de la Codul Fiscal


Proiectul de lege inițiat de Senat prevede măsuri care vor putea fi adoptate doar prin derogare de la actualul Cod Fiscal, după modelul principalelor modificări ale noțiunii de franciză (https://www.birocratica.ro/articol/principalele-modificari-ale-notiunii-de-franciza/). Astfel, Codul Fiscal va fi modificat prin adăugarea de noi puncte și alineate.

Mai precis, după punctul 40 al Art. 6 se va introduce un alt punct care va clarifica noțiunea de conducere auto defensivă, în timp ce după alineatul (3) al Art. 241, se introduc alte patru, amintind următoarele:

Aceste cursuri de conducere defensivă vor fi obligatorii pentru următoarele categorii de șoferi:  • Șoferii care conduc autoturismele instituțiilor statului, jandarmeriei, poliției, serviciului de ambulanță, medicină legală, mașinile Ministerului Apărării Naționale, mașinile Serviciului Român de Informații etc.;

  • Șoferii care conduc mașini cu un gabarit mare, respectiv tiruri de transport marfă, vehicule de transport mărfuri de construcții etc.;

  • Șoferii care conduc vehicule ce transportă substanțe / materii cu potențial periculos;

  • Șoferii care conduc tractoare ce tractează utilaje agricole.


* Notă: Cursurile de conducere defensivă care fac obiectul deducerilor fiscale pentru șoferi sunt obligatorii în cazul tuturor șoferilor care conduc vehicule cu semnale luminoase speciale de avertizare. 

În ce țări se mai acordă deduceri fiscale pentru șoferi?


România nu este prima țară care s-a gândit la oferirea de deduceri fiscale șoferilor care urmează cursuri de conducere defensivă. Fiecare stat este diferit atunci când vine vorba de legile privind condusul și încălcările în trafic, însă SUA îmbrățișează acest cadru legislativ. Urmează și alte state din Uniunea Europeană, însă autoritățile încă lucrează la actualizarea cadrului legislativ pentru a facilita implementarea acestei directive.


Ce este conducerea defensivă și cum contribuie la diminuarea taxelor fiscale?


Conducerea defensivă înseamnă mai mult decât a fi un șofer sigur. În esență, înseamnă că învățați abilități care vă protejează împotriva altor șoferi care nu respectă regulile pe șosea, cum ar fi șoferii în stare de ebrietate sau distrași, precum și condițiile de drum sau de vreme nefavorabile, cum ar fi o furtună de zăpadă neașteptată.

“La aceste cursuri, șoferii învață să se focuseze la drum, să mențină viteza, să conducă într-o manieră adecvată vremii (învață când și cum să folosească ștergătoarele, de exemplu) și evitarea distragerilor cum ar fi să mănânce sau să folosească telefonul mobil la volan.”

Deducerile fiscale pentru șoferi vor fi aplicate în baza Art. II, Alineatul 1, care prevede ca, prin derogare de la Codul Fiscal, șoferii care fac aceste cursuri de conducere defensivă să beneficieze de deduceri din impozitul pe venit aferente cheltuielilor pentru aceste cursuri.

De asemenea, în situația în care costurile cursurilor de conducere defensivă sunt suportate de firma angajatoare, nu de beneficiar, angajatorului i se vor deconta cheltuielile aferente cursurilor tot prin derogare de la Codul Fiscal.

O mențiune deosebită este cea privind șoferii cu vârste cuprinse între 18 – 26 de ani care urmează programe de studiu și nu sunt salariați sau nu obțin salariul minim. În cazul acestora, cheltuielile asociate cursurilor de conducere defensivă vor fi deduse din impozitul pe venit obținut de ceilalți contribuabili.

 
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii