Ce articol din legea construcțiilor se poate modifica și ce consecințe prevede în noua sa formă?

  1. Prima pagină
  2. ARTICOLE
  3. Ce articol din legea construcțiilor se poate modifica și ce consecințe prevede în noua sa formă?
Ce articol din legea construcțiilor se poate modifica și ce consecințe prevede în noua sa formă?

Ce articol din legea construcțiilor se poate modifica și ce consecințe prevede în noua sa formă?

Legea construcției se află în atenția multor români care doresc să acceseze programul Casa Verde ori să beneficieze în mod independent de panouri solare și fotovoltaice. Odată cu expansiunea trendului green și în România, legislația pare să fie și ea supusă unui proces continuu de revizuire; cel mai nou exemplu este chiar Legea 50/1991.

Motivul pentru care se dorește revizuirea legii construcțiilor pare să fie unul dintre articolele sale, despre care se crede că ar constitui un impediment în fața românilor care doresc să beneficieze de energia regenerabilă în cel mai scurt timp, fără birocrație sau autorizații suplimentare.

Modificarea art. 11 din Legea 50/1991 va ușura accesul la energia regenerabilă


Proiectul de lege propus pentru aprobare în Camera Deputaților vizează revizuirea Art. 11 din Legea nr. 50/1991în sensul elidării oricăror sarcini ale beneficiarului de a obține autorizații de construire pentru instalarea / montarea panourilor solare sau fotovoltaice.

La acest moment, orice lucrare ce are ca obiect instalarea de sisteme de producție a apei calde menajere ori a energiei electrice are nevoie de autorizație de construire, fapt ce poate ține pe loc lucrările de renovare ale beneficiarilor.

În nouă sa formă, Art. 11 al Legii 50/1991 va stipula fără echivoc faptul că astfel de lucrări vor putea fi executate fără autorizație de construire, criteriul de eligibilitate fiind acela de a nu fi afectată / modificată structura de rezistență a imobilului ori aspectul arhitectural al construcției, cu înștiințarea prealabilă a autorităților supuse administrației publice locale și respectarea prezentei legislații.

Inițiative sprijinite prin revizuirea legii construcțiilor


Revizuirea legii construcțiilor 50/1991 vine pe fondul unor proiecte ce au ca scop creșterea economiei și dezvoltarea industriei de energie regenerabilă la nivel european. Prin proiecte de calibrul “Casa Verde”, a cărui ediție a fost continuată și în 2019, se urmărește o “ecologizare” a segmentului de energie electrică, precum și a producției de apă caldă menajeră sau chiar căldură ambientală.

Toate aceste obiective sunt, însă, îngreunate de multiplele aprobări și autorizații pe care beneficiarul trebuie să le obțină. Totuși, nu toate sunt imperios necesare, după cum este și cazul Art. 11 din Legea 50; în forma propusă spre aprobare Camerei Deputaților se stipulează ca panourile fotovoltaice și solare să fie instalate fără autorizație de construire atunci când acestea nu afectează ori modifică structura de rezistență și arhitectură imobilului din care vor face parte.

Verdictul revizuirii Art. 11 al Legii 50 este așteptat cu nerăbdare de mulți români care doresc să beneficieze de sisteme performante de încălzire sau producție a apei calde menajere, îndeosebi de cei eligibili cu programul Casa Verde 2019. Elidarea obligativității de a obține autorizația de construire pentru instalarea panouri fotovoltaice și solare va antrena vânzarea acestora, precum și deschiderea românilor către soluții “eco-friendly” de încălzire, pe bază de energie regenerabilă.

Înlăturarea autorizației de construire va însemna și o fluidizare a procesului birocratic desfășurat în segmentul de construcții, ceea ce va conduce la optimizarea și eficientizarea proceselor derulate între stat și persoanele fizice interesate de soluții noi de încălzire. Derivând din aceasta, dacă proiectul se aprobă în Plenul Camerei Deputaților, România va face pași semnificativi spre alinierea cu obectivele UE privind politica energetică.
Author Avatar

Despre autor

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro

Adaugă comentarii