Update: Grilă salarizare 2019

  1. Prima pagină
  2. Update: Grilă salarizare 2019
cas si cass

Un proiect ce are ca obiectiv o altă grilă de salarizare a fost inițiat în Senat, adoptarea sa însemnând acordul în ceea ce privește salarizarea în funcție de studiile angajaților. Mai precis, proiectul de lege prevede introducerea unor coeficienți care se vor raporta la gradul de pregătire al fiecărui angajat, în funcție de acesta fiind calculate veniturile nete și brute la stat și privat. În corpul proiectului apar 11 categorii de studii și pregătire profesională.

Senatul a adoptat o nouă grilă de salarizare: Venituri mai mari în funcție de studii

În spatele proiectului privind o nouă grilă de salarizare în cazul angajaților români se află un argument susținut cu cifre de parlamentarii care, de altfel, l-au și inițiat. Potrivit acestora, legea își dorește (și urmează să) garanteze un salariu de bază minim, dar și să îi motiveze pe angajați. Și cum altcumva se putea implica statul în acest obiectiv, dacă nu prin creșterea coeficientului de salarizare.

Mai mult, proiectul își propune să echilibreze concurența dintre mediul de stat și cel privat, oferind aceeași siguranță ambelor segmente de angajați (bugetari și cei care lucrează la privat), mai exact în cazul sectoarelor de activitate unde nu s-au încheiat contracte colective de muncă. În cazul tutuor acestora, programul de lege își propune aplicarea unor coeficienți de natură să instituie o ierarhie a salariilor.

Potrivit proiectului de lege inițiat de parlamentari în Senat, în urma aplicării unui coeficient se va stabili și cuantumul salariului de bază minim. Acesta se va raporta la salariul minim brut (de bază) la nivel național, garantat în plată, stabilit prin hotărâre de Guvern. În proiect sunt incluse 11 categorii însumând diferite niveluri de calificare ale angajaților români. Acestea sunt prezentate mai jos:

Pentru moment, proiectul de lege se află în dezbatere în Senat, așteptându-se, însă, decizia Camerei Deputaților. Dacă va fi aprobat, salariile românilor vor fi calculate în funcție de pregătirea profesională, printr-un coeficient aplicat uniform la nivel național. Este o măsură care va încuraja dezvoltarea profesională, susțin senatorii, dar în același timp va elimina granițele dintre mediul de stat și mediul privat, fiecare dintre acestea prezentându-se printr-o serie distinctă de avantaje.

Cei mai avantajați de această modificare vor fi, evident, românii cu studii superioare de lungă durată, unde salariul brut poate ajunge și la 4500 de lei, iar net la 2700 lei. În cazul absolvenților de doctorat, salariul minim net va fi de aproximativ 3400 lei, iar brut de aproximativ 5955 lei. Și în cazul muncitorilor necalificați și calificați se va ține cont de coeficientul aferent pregătirii lor, salariile în cazul acestora crescând cu câteva procente.

Ca o completare la argumentul pentru care au inițiat acest proiect de lege, senatorii au mai adăugat faptul că în prezent, în România nu există un cadru în baza căruia salariile acestor categorii profesionale să se calculeze la nivel național și uniform, ci doar la nivel de unitate. Proiectul le poate aduce salarii mai mari absolvenților de studii superioare, chiar dacă aceștia nu au experiență în domeniul în care urmează să activeze. Proiectul a fost inițiat de 37 de parlamentari și de ministrul Muncii, Marius Budăi.

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/romanii-care-lucreaza-part-time-pot-fi-scutiti-de-plata-cass-si-cas/

Citeste si  https://www.birocratica.ro/articol/ce-modificari-aduce-oug-26-in-domeniul-zilierilor/

Avatar

STUDIOMETRIC SRL

Author Since:  7 septembrie 2018

STUDIOMETRIC SRL este formată dintr-o echipă de specialiști sub coordonarea d-nei Olga Zdrenghea - expert contabil și auditor, cu o experiență profesională relevantă, fiind membru al Corpului Experților Contabili și al Contabililor Autorizați din România (CECCAR) și membru al Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR).