Ultima oră: O nouă versiune privind legea dării în plată a fost adoptată de Parlament

  1. Prima pagină
  2. Ultima oră: O nouă versiune privind legea dării în plată a fost adoptată de Parlament
dare in plata

Printre cele mai noi modificări legislative se numără și cele privitoare la Legea dării în plată, aceasta din urmă fiind recent adoptată în noua sa formă de Parlament. Actul normativ votat de Camera Deputaților va merge către președintele României spre promulgare. În noua sa formă, darea în plată a unui imobil presupune că orice contractant care se află în incapacitatea de a achita ratele scadente ale locuinței achiziționate prin credit bancar să fie degrevat de orice fel de plată odată cu predarea imobilului către bancă.

Legea privind darea în plata a unui imobil se modifică în favoarea debitorilor

Înainte de a parcurge principalele prevederi privind legea dării în plată, este important de lămurit ce înseamnă darea în plată. Astfel, darea în plată le permite celor care contractează un credit de la bancă, pe care nu îl mai pot susține, să scape de orice datorie odată cu predarea imobilului către instituție, fără alte costuri suplimentare. Potrivit legii dării în plată, banca de la care debitorul a contractat creditul nu are dreptul să se îndrepte asupra altor bunuri pe care acesta le are în posesie la momentul predării imobilului alături de sarcina de plată a acestuia.

Ce înseamnă acum darea în plata, potrivit noilor prevederi?

Darea în plată a unui imobil vine în ajutorul miilor de români aflați în incapacitatea de a-și mai achita ratele la creditul accesat pentru achiziționarea unui imobil. Darea în plată se aprobă automat atunci când:

  • Beneficiarul creditului a fost executat silit prin vânzarea imobilului;
  • Gradul de îndatorare al beneficiarului de credit crește cu minimum 20% față de nivelul maxim al BNR;
  • Cursul de schimb al monedei în care a fost contractat creditul bancar crește cu minimum 20% față de nivelul avut la data contractării creditului.

Cele mai importante prevederi ale legii dării în plată sunt:

  1. Instituția bancară care a acordat creditul (creditorul) are obligația de a dovedi instanței de judecată că debitorul care a solicitat darea în plată a unui imobil a încălcat condițiile privitoare la impreviziune sau admisibilitate;
  2. Impreviziunea se încheie întotdeauna de partea debitorului;
  3. Pe durata soluționării cererii de dare în plată, este interzisă înscrierea debitorului în Biroul de credit ori alte baze conexe de date pentru a capăta statutul de rău-platnic, fără să conteze entitatea care ar efectua înscrierea (creditor sau alte instituții);
  4. Ratele, dobânzile și penalitățile îi vor fi pretinse debitorului de creditor în intervalul în care cererea de dare în plată este activă doar în situația în care creditorul consideră că debitorul a fost rău-platnic și a premeditat totul cu rea credință;
  5. Inclusiv consumatorul supus executării silite a imobilului ipotecat are dreptul de a solicita lichidarea datoriei în fața instanței de judecată, indiferent de natura executării ori de stadiul în care se află aceasta.

Legea dării în plată vine în susținerea debitorilor care nu își mai pot achita ratele la creditele contractate pentru cumpărarea unui imobil. Dezavantajate sunt, pe de altă parte, băncile din România, care nu vor mai putea asupri debitorii într-un astfel de impas. În noua sa formă, legea pentru darea în plată a unui imobil propune prevederi care favorizează debitorii ce cu bună-credință vor să fie degrevați de această sarcină.

Citeste si: https://www.birocratica.ro/articol/indicele-de-referinta-pentru-creditele-consumatorilor/

Citeste si: https://www.birocratica.ro/un-consultant-fiscal-din-bucuresti-poate-fi-ceea-ce-cauti-pentru-afacerea-ta/

Citeste si: https://www.birocratica.ro/creditele-in-euro-si-alta-valuta-ar-putea-fi-desfiintate/

Avatar

Andreea Torok

Author Since:  19 octombrie 2018

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro