Uber, Bolt și Clever: Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern

 1. Prima pagină
 2. Uber, Bolt și Clever: Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern
uber

Miercuri, 26 iunie 2019, Guvernul a lansat ultimele noutăți despre Uber, Bolt și Clever, principalii trei jucători ai segmentului de rideshare din România. Pe scurt, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care vizează transportul alternativ, prin introducerea unor măsuri de natură să elimine diferențele dintre cele trei companii și taximetriști. Actul normativ obligă aceste firme să se supună unor controale periodice și conduite care, dacă nu se vor respecta, îi vor face incompatibili cu astfel de activități.

Uber: legal sau nu? Ultimele știri lansate de Executiv lămuresc situația

Actul normativ adoptat de Executiv are drept obiectiv reglementarea serviciilor de transport alternativ la care clienții pot avea acces prin intermediul aplicațiilor digitale. Pentru a funcționa, firmele de rideshare din România sunt obligate să se supună sarcinii de a obține de la Ministerul Comunicațiilor un aviz tehnic, an de an, în schimbul achitării taxei în valoare de 50.000 lei.

Autoturismele alocate curselor de rideshare din România trebuie să se supună următoarelor condiții de funcționare:

 • Să nu fie mai vechi de 15 ani;
 • Să efectueze Inspecția Tehnică Periodică o dată la 6 luni;
 • Să aibă maximum 5 locuri disponibile (șofer și pasageri);
 • Să se supună normelor de siguranță și mediu prevăzute în legislație;
 • Să dețină copia conformă a autorizației pentru rideshare în România.

În ultimele știri despre Uber, Bolt și Clever se mai arată că autoturismele incluse în sistemul de rideshare sunt obligate să situeze la vedere, în pabriz, un ecuson de 10 cm cu numărul de înmatriculare al autoturismului și denumirea platformei în care este acceptat acesta. Acest ecuson urmează să fie emis de operatorul acestei platforme și pentru fiecare autoturism înscris în sistem se va emite și o copie conformă a autorizației de rideshare.

Ecusonul care va atesta apartenența legală la segmentul de rideshare îi va permite conducătorului auto să preia și livreze curse conforme cu prevederile legislației în vigoare.

O altă noutate lansată cu privire la Uber, Bolt și Clever se referă la faptul că autoturismele ce vor efectua curse în regim de rideshare pot fi atât proprietăți personale ale șoferilor, dar și achiziționate în leasing sau prin comodat.

Vizați de prevederi sunt și conducătorii auto înscriși în sistem. Aceștia trebuie să:

 • dețină permis de conducere categoria B;
 • aibă o ținută și un comportament decente;
 • aibă o vechime în șofat de minimum 2 ani;
 • nu înregistreze / filmeze fără acordul clientului;
 • nu solicite altă sumă decât cea indicată pe aplicație;
 • aibă vârsta minimă de 21 de ani la momentul înscrierii;
 • nu refuze cursele solicitate de clienți în condițiile agreate;
 • dețină certificat de atestare a pregătirii profesionale eliberat de Autoritatea Rutieră Română.

Puși în temă cu ultimele știri despre Uber, Bolt și Clever, sute de români s-au simțit ușurați de această intenție de apreciat din partea Executivului de a legaliza astfel de companii. În acest fel se va pune capăt discrepanțelor dintre companiile de transport alternativ și taximetriști, vizibil nemulțumiți de faptul că Uber, Bolt și Clever le oferă, de cele mai multe ori, condiții mai bune clienților care solicită o cursă.

Citeste si: https://www.birocratica.ro/inscrierea-in-clasa-pregatitoare-a-copiilor-de-cinci-ani-va-fi-legiferata/

Citeste si: https://www.birocratica.ro/va-creste-sau-va-scadea-pretul-gazelor-naturale/

Avatar

ŞCOALA DE ŞOFERI CĂTĂLINA

Author Since:  9 septembrie 2018

Pregatirea in vederea obtinerii permisului de conducere nu a fost niciodata mai usoara...La noi ai propriul tau instructor pe toata perioada scolarizarii "