Întrebări frecvente despre scoring: Cum se calculează și cum impactează procesul de creditare?

  1. Prima pagină
  2. Întrebări frecvente despre scoring: Cum se calculează și cum impactează procesul de creditare?
Credit personal

Scoring-ul, efectuat în prealabil la acordarea unui credit unei persoane fizice sau juridice, este un număr care reprezintă bonitatea unei persoane sau probabilitatea ca persoana să-și achite datoriile față de instituția care se constituie creditor. Scoring-ul s-a dovedit a fi foarte predictiv în ceea ce privește riscul, extinzând piața creditelor pentru consumatori și reducând costul acordării de credite.

Credit score, un filtru eficient la acordarea de împrumuturi

Un scor de credit se bazează în primul rând pe informații privind rapoartele de credit, de obicei provenite de la birourile de credit. Un scor de credit este o expresie numerică bazată pe o analiză statistică a fișierelor de credit ale unei persoane, pentru a reprezenta bonitatea persoanei respective. Creditorii, cum ar fi băncile și companiile de cărți de credit, utilizează scoruri de credit pentru a evalua riscul potențial reprezentat de împrumutul de bani către consumatori și de atenuarea pierderilor alocate datoriei neperformante.

Creditorii folosesc scoruri de credit pentru a determina cine se califică pentru un împrumut, la ce rată a dobânzii și ce limite de credit

Scorul de credit nu se limitează, însă, la bănci. Alte organizații, cum ar fi companiile de telefonie mobilă, companiile de asigurări, proprietarii și departamentele guvernamentale, folosesc aceleași tehnici. Scorul de credit are, de asemenea, o mulțime de suprapuneri cu data mining, care utilizează multe tehnici similare.

Ce înseamnă un scor de credit bun?

Atunci când creditorii vorbesc despre „scoring”, acestea înseamnă de obicei scorul FICO® dezvoltat de Fair Isaac Corporation. Acesta este cel mai frecvent utilizat sistem de punctare. Scorurile FICO variază de la 300 – 850. Creditorii cumpără scorul FICO de la agențiile naționale de raportare a creditelor (numite și birouri de credit).

În ochii celor mai mulți creditori, scorurile de credit FICO cu valori de peste 700 sunt foarte bune și constituie un semn de bună sănătate financiară. Scorurile FICO sub 600 indică un risc ridicat pentru creditori și ar putea determina creditorii să vă perceapă rate mult mai ridicate sau să renunțe la cererea dumneavoastră de credit.

Nu există un singur tip de scor

Există multe tipuri de scoruri de credit. Acestea sunt dezvoltate de companii independente, agenții de raportare a creditelor și chiar și unii creditori. De regulă, cu cât este mai mare scorul, cu atât este mai bine pentru persoana interesată să acceseze creditul.

Fiecare agenție de raportare a creditelor vă calculează scorul și fiecare scor poate fi diferit deoarece istoricul de credit pe care fiecare agenție îl are despre dumneavoastră poate fi diferit. Creditorii pot acorda un card de credit sau un credit auto bazat pe scorul unei singure agenții, deși altele, cum ar fi creditorii ipotecari, vor analiza adesea cele trei scoruri.

Scorul dumneavoastră de credit se modifică atunci când informațiile se schimbă la respectiva agenție de raportare a creditelor. Aceasta înseamnă că puteți îmbunătăți un scor slab în timp prin îmbunătățirea modului în care gestionați creditul.

Unele scoruri de credit oferite consumatorilor sunt doar estimări și sunt diferite în funcție de creditorii care le folosesc, deși pot părea similare. Agențiile de raportare a consumatorilor și alte companii folosesc uneori un scor estimat pentru a ilustra nivelul general al riscului de credit al consumatorului.

Avatar

Andreea Torok

Author Since:  19 octombrie 2018

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro