S-a modificat Declarația 112 privind facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor

  1. Prima pagină
  2. S-a modificat Declarația 112 privind facilitățile fiscale din domeniul construcțiilor
Checking the blueprints

Luna aceasta a fost inițiat un nou act normativ, denumit Ordinul MFP nr. 3063 / 2019, ce salută facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor începând cu 21 iulie 2019 aprobate prin OUG Nr. 43 / 2019 din data de 21 iunie 2019.

Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 01 Octombrie 2019 și aprobat mai târziu decât era preconizat, însă, cu toate acestea, din cuprinsul acestuia transpare ordinul de aplicare a obligațiilor declarative asociate lunii iulie a anului curent. În consecință, conținutul prevede că toți contribuabilii din domeniul construcțiilor vor depune declarații rectificative.

Adoptarea cu întârziere a prezentului act normativ nu atrage după sine și plata eventualelor penalizări și dobânzi asociate contribuabililor. Astfel, în cazul în care acestea se acumulează, nu vor fi și luate în calcul, în sprijinul contribuabililor venind Art. 7, Alin. (3) al actului normativ. Acesta prevede ca în situația în care rectificativele vor genera dobânzi și penalizări, acestea nu se vor datora, nefiind o situație generată din culpa contribuabulilor, după cum stipulează Art. 78 al Codului de procedură fiscală.

UPDATE: Noi facilități fiscale în domeniul construcțiilor

Prezentul act normativ prevede următoarele:

Salariații detașați la un angajator în interiorul țării vor primi la acesta facilități fiscale dacă și numai dacă acesta se supune criteriilor asociate domeniului construcțiilor în vederea facilităților fiscale, respectiv are o cifră de afaceri în domeniu mai mare de 80% din totalul cifrei sale de afaceri, acordă un salariu brut de 3.000 de lei aferent unui număr de 167,333 de ore de lucru și un salariu tarifar de 17,928 lei / oră).

De menționat în cadrul acestei modificări este faptul că nu se acordă facilități fiscale în domeniul construcțiilor la detașarea transfrontalieră a salariaților.

  1. Salariații din domeniul construcțiilor care activează în baza contractelor part time vor beneficia de facilități fiscale doar dacă primesc un salariu minim brut tarifar cel puțin egal cu cel ante-menționat, în cuantumul a 17,928 lei / oră, asociat timpului lucrat;
  2. În situația în care angajatul se află în concediu medical ori timpul efectiv lucrat este mai mic decât norma întreagă, însă încasează un salariu de minimum 3.000 de lei, acesta poate beneficia de facilități fiscale dacă și angajatorul se supune condițiilor din domeniul construcțiilor;
  3. Actul normativ prevede ca impozitul pe venitul din salarii să se aplice mai multor tipuri de venituri, respectiv nu doar contractelor de muncă, ci și contractelor de practică, internship, ucenicie etc. În acest sens, și cei care activează pe termen scurt sau lung în baza altor tipuri de contracte vor avea acces la facilități fiscale, condiția fiind ca salariul brut tarifar orar să fie cel ante-menționat;
  4. În cazul celor care desfășoară și alte tipuri de activități și încasează venituri asimilate salariilor, nesupuse unor criterii de timp, se vor acorda facilități fiscale în domeniul construcțiilor doar în situația în care venitul brut lunar pe care aceștia îl obțin este de minimum 3.000 de lei.

Actul normativ tratează și măsuri tranzitorii în cazul salariaților care activează în domeniul construcțiilor și obțin salarii de peste 30.000 de lei. În acest caz, astfel de venituri intră sub incidența facilităților fiscale începând cu dată de 22 iulie 2019 pentru venituri cuprinse între 3.000 – 30.000 lei.

Citeste si: https://www.birocratica.ro/romanii-vor-putea-depune-electronic-declaratiile-de-avere-incepand-cu-2022/

Citeste si: https://www.birocratica.ro/ce-este-si-cum-ne-afecteaza-deficitul-bugetar-economia/

Avatar

STUDIOMETRIC SRL

Author Since:  7 septembrie 2018

STUDIOMETRIC SRL este formată dintr-o echipă de specialiști sub coordonarea d-nei Olga Zdrenghea - expert contabil și auditor, cu o experiență profesională relevantă, fiind membru al Corpului Experților Contabili și al Contabililor Autorizați din România (CECCAR) și membru al Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR).