Românii care lucrează part-time pot fi scutiți de plata CASS și CAS

  1. Prima pagină
  2. Românii care lucrează part-time pot fi scutiți de plata CASS și CAS
cas si cass

Un nou proiect de lege intrat în dezbatere în Senat reia discuția cu privire la plata CASS a angajaților în regim part-time. Proiectul își dorește să elimine articolul în care se stipulează că angajații cu jumătate de normă să se supună obligației la plata contribuțiilor de asigurări sociale, ceea ce reprezintă un deserviciu pentru românii care ale căror astfel de salarii nu sar, în medie, de 1000 de Lei brut. Proiectul reclamă Ordonanța de Guvern Nr. 4 / 2017, în care a fost inclusă această măsură într-un mod total abuziv și nejustificat, se arată în programul inițiat de senatori.

În prezent, angajații part-time sunt obligați la plata CASS la fel ca cei cu normă întreagă

Motivul inițierii acestui proiect de lege este faptul că angajații part-time sunt obligați la plata CASS care nu diferă cu mult de valoarea celei impuse angajaților cu normă întreagă. Cu alte cuvinte, deși discrepanțele de venit dintre cele două segmente de angajați sunt enorme, aceștia sunt obligați să achite aceeași sumă pentru plata CASS. Această măsură nu doar că a constituit o măsură total injustă față de angajații cu jumătate de normă, obligați să achite o sumă aproape egală cu cea datorată de angajații cu normă întreagă, dar a crescut și rata veniturilor nedeclarate.

Nu este prima încercare de acest gen pentru modificarea Codului Fiscal, dar este cu siguranță una cu șanse mari de a produce o schimbare în bine pentru angajații cu jumătate de normă. La acest moment, datele oficiale arată că în România există aproape un milion de freelanceri, iar mulți dintre angajații românii cu joburi full-time lucrează și part-time în timpul liber. De asemenea, există și segmentul de angajați cu mai multe job-uri part-time, de regulă în consultanță și marketing.

Dacă se va aproba exceptarea de la plata CASS a angajaților cu jumătate de normă, este foarte posibil ca numărul acestora să crească, fapt ce va antrena și economia. Măsura îi va ajuta și pe tinerii absolvenți, fără experiență. Este, însă, o măsură prin care se corectează discrepanța dintre dările celor care câștigă mai mult și a celor care câștigă mai puțin, pentru că plata CASS este mai greu de suportat pentru cei cu jumătate de normă decât pentru angajații din cealaltă categorie.

Pentru moment, proiectul de lege se află în dezbatere în Senat. Primele impresii ale senatorilor cu privire la această modificare vor fi făcute publice în curând. În cazul în care va trece de vot, măsura va scuti de dări un număr semnificativ de angajați part-time atât tineri, cât și vârstnici. Cu toate acestea, adoptarea Codului Fiscal în noua sa formă nu va fi o măsură la fel de avantajoasă și pentru mediul de afaceri, de curând stabilindu-se ca angajatorii să fie cei care suportă diferența din contribuții.

În urma aprobării modificării, salariații part-time nu vor mai avea de achitat aceeași valoare a plății CASS precum cei cu normă întreagă. Abrogarea plății CASS va crea și un precedent pentru viitoarele modificări de lege menite să îi scutească pe angajați de unele măsuri aparent abuzive, după cum consideră senatorii care au inițiat prezentul proiect de lege pentru modificarea anumitor articole din Codul Fiscal.

Avatar

STUDIOMETRIC SRL

Author Since:  7 septembrie 2018

STUDIOMETRIC SRL este formată dintr-o echipă de specialiști sub coordonarea d-nei Olga Zdrenghea - expert contabil și auditor, cu o experiență profesională relevantă, fiind membru al Corpului Experților Contabili și al Contabililor Autorizați din România (CECCAR) și membru al Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR).