Principalele modificări ale noțiunii de franciză

  1. Prima pagină
  2. Principalele modificări ale noțiunii de franciză
franciza

Un nou act normativ inițiat luna aceasta are drept scop modificarea noțiunii de franciză atât în corpul OG. Nr. 52 / 1997, cât și în Codul Fiscal. Potrivit inițiatorilor, Legea Nr. 179 / 2019 prevede înființarea Registrului Național de Franciză, cu rol în înregistrarea informațiilor furnizate de francizori prin documentele specifice, în timp ce francizorii vor avea posibilitatea de a înregistra aici, fără solicitarea niciunei taxe, a documentelor de dezvăluire a informațiilor.

Unde se implementează modificări ale noțiunii de franciză?

Legea Nr. 179 / 2019 aduce modificări în Codul fiscal și în regimul juridic al francizei prin înlocuirea unor termeni și adăugarea altora în definițiile francizei și procedurile de încheiere a francizelor. Astfel, principalele prevederi ale actului normativ vin în completarea noțiunii de franciză privind regimul juridic al acesteia.

Așadar, definiția de sistem dedicat comercializării de produse, servicii sau tehnologii în baza unei colaborări între persoane fizice și juridice independente financiar și juridic, denumite generic francizor și francizat, în care se impun drepturi de plată din partea francizatului către francizor, în acord cu politica acestuia, este vizată de următoarele modificări:

  • La nivelul noțiunilor specifice de rețea de franciză, francizat și francizor;
  • Prin Legea Nr. 179 / 2019 se procedă la introducerea unui nou termen, acela de “unitate-pilot”, definită ca un prototip cu rol în sprijinirea francizorului pentru ca proiectul său să fie implementat cu succes. Unitatea-pilot va fi răspunzătoare pentru punerea la dispoziție a celei mai bune căi de aplicare a proiectului unui francizor, precum și pentru testarea sistemului de franciză și infrastructura aferentă a acestuia, fiind implicată în proiectarea programului de franciză și în elaborarea manualelor de instruire și a operațiunilor de zi cu zi;
  • Potrivit Actului normativ, pe parcursul Ordonanței privind regimul juridic al francizei, termenul de “francizat” îl va înlocui pe cel de “beneficiar”;
  • Actul Normativ prevede ca în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestuia, Asociația Română de Fraciză să înființeze Registrul Național de Franciză, structură la care francizorii pot înregistra, la cerere și gratuit, informații prin intermediul documentelor de dezvăluire de informații.

Implicații juridice ale modificării noțiunii de franciză

Modificarea noțiunii de franciză vine pe fondul relațiilor comerciale stabilite între persoanele rezidențe și nerezidente. Actul normativ își dorește să eficientizeze francizarea pe teritoriul României prin oferirea unui cadru fiscal de natură să fluidizeze procesele birocratice și drepturile asociate francizorilor și francizatilor, respectiv plățile asociate unui astfel de parteneriat comercial.

De cele mai multe ori, plățile asociate francizelor sunt dificil de realizat, ca urmare a faptului că cele două entități implicate în parteneriat sunt de naționalități diferite, iar plățile pot ridica mari probleme în ciuda încheierii unui contract legal de colaborare între părți.

În prezent, Codul Fiscal prevede impozitarea prin stopaj la sursă în cazul plăților la redevențe către persoane nerezidente. În funcție de statul de care aparține beneficiarul redevenței, există posibilitatea aplicării unor Convenții de evitare a dublei impuneri, aceasta în situația în care există o convenție semnată între România și țara de proveniență a celuilalt partener implicat în franciză.

Citeste si: https://www.birocratica.ro/articol/amnistie-fiscala-conditii-pentru-implementarea-noilor-facilitati-fiscale/

Citeste si: https://www.birocratica.ro/ce-este-si-cum-ne-afecteaza-deficitul-bugetar-economia/

Avatar

Andreea Torok

Author Since:  19 octombrie 2018

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro