Noile reguli ITP pentru românii din Diaspora

  1. Prima pagină
  2. Noile reguli ITP pentru românii din Diaspora
RAR-ITP-masini-service-inspectie-4-1024x685

Oficialii au propus nou proiect de lege care urmărește deopotrivă modificarea și completarea Ordonanței de Guvern Nr. 81 / 2000, referitoare la inspecția tehnică periodică a autoturismelor înmatriculate la noi în țară. În cuprinsul proiectului se menționează că românii care posedă autoturisme înmatriculate și înregistrate în România, dar care sunt stabiliți în Diaspora sau țări care aparțin Uniunii Europene, să poată efectua inspecția tehnică perioadică a autovehiculului pe care îl conduc în străinătate, fără a mai fi obligați prin lege să se întoarcă în țară pentru ITP.

Ce schimbări se prevăd prin noile reguli ITP?

Prin acest proiect de lege se dorește fluidizarea proceselor birocratice din sfera auto, vizați fiind posesorii de autoturisme înregistrate la noi în țară, dar care au domiciliul în străinătate. În prezent, legea prevede ca aceștia să revină în țară pentru ITP, aceasta în cazul în care au în apartenență un autovehicul înmatriculat în România. Este cazul multor români care lucrează în străinătate și vin rareori în țară, și atunci de sărbători sau cu ocazii speciale. Prin urmare, obligația stipulată prin lege, de a reveni în țară pentru efectuarea ITP-ului, constituie un lucru aproape imposibil de realizat.

Noile reguli ITP le vin în ajutor și îi scapă de o grijă care le putea aduce și amenzi consistente în țările de domiciliu. În cuprinsul Legii se menționează că ITP-ul vehiculelor înmatriculate în România se poate efectua doar prin intermediul persoanelor autorizate la noi în țară. Dacă se va aproba modificarea Ordonanței de Urgență Nr. 81 / 2000, cei vizați pot efectua ITP-ul în străinătate, cu condiția ca service-ul / tehnicianul la care apelează să facă dovadă autorizației de funcționare.

Din informațiile care se cunosc până la acest moment, prin aplicarea noilor reguli ITP-ul va putea fi efectuat în statele membre ale Uniunii Europene, alături de:

  • Elveția;
  • Islanda;
  • Norvegia;
  • Liechtenstein;
  • Republica Moldova.

Mai multe despre ITP

Este mai puțin probabil ca un vehicul bine întreținut și care funcționează optim și îndeplinește toate cerințele de siguranță să fie implicat într-un accident rutier. Controlul tehnic al inspecției nu numai că asigură conducătorul de faptul că vehiculul funcționează corespunzător, dar este, de asemenea, important din motive de mediu și pentru asigurarea unei concurențe loiale în sectorul transporturilor.

Există două tipuri de evaluare:

  1. Controale la fața locului;
  2. Inspecții tehnice periodice.

Legislația UE asigură că majoritatea vehiculelor și remorcilor sunt inspectate la intervale regulate. Acesta oferă o bază pentru verificarea faptului că vehiculele din întreaga Uniune Europeană îndeplinesc aceleași standarde de siguranță ca atunci când au fost înregistrate pentru prima dată.

În conformitate cu legislația UE, inspecțiile neanunțate la fața locului ale vehiculelor utilitare pot fi efectuate în orice țară a UE, indiferent dacă vehiculul este sau nu înregistrat în UE. Aceste verificări acoperă frânele, emisiile și starea generală a vehiculului. De asemenea, conducătorii auto pot fi obligați să prezinte rapoarte recente de inspecție sau dovada că vehiculul a trecut testul ITP.

Noile reguli ITP îi vor putea scăpa pe românii din Diaspora de corvoada revenirii în țară pentru inspecția mașinii, în cazul în care aceasta a fost înregistrată în România. Pe de altă parte, prin adoptarea lor, conducătorii auto vor avea libertatea de a efectua ITP-ul oriunde în străinătate, ceea ce va contribui la stimularea sentimentului de siguranță pentru șofer și ceilalți participanți la trafic.

Citeste si: https://www.birocratica.ro/articol/modificarile-oug-195-din-2002-actualizata-le-restrictioneaza-libertatile-politistilor/

Citeste si: https://www.birocratica.ro/articol/modificari-de-ultima-ora-aduse-legii-cadastrului-nr-7-1996/

Avatar

ŞCOALA DE ŞOFERI CĂTĂLINA

Author Since:  9 septembrie 2018

Pregatirea in vederea obtinerii permisului de conducere nu a fost niciodata mai usoara...La noi ai propriul tau instructor pe toata perioada scolarizarii "