Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC)

  1. Prima pagină
  2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC)
dare in plata

Incepand cu luna mai 2019 intra in vigoare noul indice de calcul a dobanzilor variabile la creditele pentru romani. Acesta vine sa inlocuiasca bine  cunoscutul ROBOR, conform unei modificari legislative recente introduse prin ordonanta de urgenta.

Cum se calculeaza IRCC?

Noul indice se numeste Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019, este anuntat de BNR  si este calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019 publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

BNR va publica indicele atat zilnic cat și la sfârșitul fiecărui trimestru, valoarea acestui indice, in prezent acesta fiind ceva mai mic decat fostul ROBOR.

Cui i se aplica modificarea privind inlocuirea ROBOR cu IRCC?

Cei vizati de aplicarea acestui indice sunt cei ce contracteaza credite noi. Romanii care au deja credite contractate vor beneficia de aceasta modificare doar prin refinantare.

Avand in vedere ca acele credite contractate prin programul PRIMA CASA nu pot fi refinantate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, momentan nu exista o solutie pentru acestea. Se preconizeaza modificari in aceasta privinta, la trecerea OUG nr. 19/2019 prin Parlament, deoarece in momentul de fata creditul prin PRIMA CASA deja contractat poate fi mai scump decat un credit comercial normal, refinantat pentru aplicarea noului indice.

De mentionat este si faptul ca in lipsa unor reglementari suplimentare, refinantarea asa cum este ea acum, este posibila DOAR cu acordul, sau mai bine zis aprobarea bancii. Practic refinantarea este contractarea unui nou credit, iar procedura este similara celei de acordare a creditului. Dezavantajati vor fi in primul rand cei care in perioada de la acordare si pana la momentul solicitarii refinantarii si-au pierdut eligibilitatea din diverse motive.

Ramane de vazut ce modificari si completari vor fi aduse de catre Parlament.

 

Citeste si https://www.birocratica.ro/institutiile-bancare-integreaza-inteligenta-artificiala-in-depistarea-deschiderilor-de-cont-frauduloase/

Citeste si https://www.birocratica.ro/cat-de-avantajos-este-cardul-de-credit/

Avatar

Andreea Torok

Author Since:  19 octombrie 2018

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro