Criza imobiliară din 2019 și avertismentele specialiștilor

  1. Prima pagină
  2. Criza imobiliară din 2019 și avertismentele specialiștilor
house

Specialiștii avertizează că în 2019 ne paște criza imobiliară. Piața prezenta încă de anul trecut semnele specifice colapsului, iar situația din 2008 pare să se repete. În marile orașe din România și nu numai, deoarece vorbim de o criză la nivel mult mai mare, au scăzut drastic vânzările locuințelor. Așadar, criza imobiliară este un fapt iminent recunoscut de specialiștii în domeniu.
 
În comparație cu 2018, vânzările au scăzut drastic. Dacă anul trecut capacitatea unui bloc rezidențial era în proporție de 100% vândută, anul acesta doar jumătate din apartamente se finalizează cu un contract de vânzare-cumpărare. Din moment ce la nivel național sunt înregistrate scăderi în numărul de tranzacții imobiliare, declinul continuă către o criză imobiliară care se instalează cu pași repezi.
 
Situația șubredă a economiei, neclariățile cu privire la programul Prima Casă și creșterile ROBOR-ului sunt doar câteva dintre motivele pentru care tinerii nu mai au încredere să cumpere o locuință.  Cererea pentru locuințe este în continuă scădere, cele mai afectate orașe de criza imobiliară fiind Bucureștiul și Cluj-Napoca, două orașe puternic dezvoltate, în care deși forța de muncă este în plină creștere, cererea pentru locuințe scade.
 
Semnele din piață conform cărora criza imobiliară este iminentă
 
Primul semn conform căruia criza imobiliară se va instala și în țara noastră este reprezentat de faptul că nivelul de preț al locuințelor este deja scăzut față de perioadele de boom economic. Reprezentanții portalului de locuințe Imobiliare.ro au relatat că vânzătorii solicită cu 40% mai puțin decât sumele din momentul de vârf din piață.
 
Deși pare trasă la indigo cu criza imobiliară din 2008,  creșterea înregistrată nu este la fel de rapidă. Specialiștii au identificat o diminuare a procentelor cu 1,4%. Putem vorbi astfel de majorări reduse ale prețurilor, în comparație cu ce au experimentat românii în timpul crizei din 2008.
 
Al treilea motiv pentru care va apărea criza imobiliară este nivelul salarial crescut de 2,4 ori.  Aici se adaugă bineînțeles și creșterea cursului valutar. În octombrie 2018, salariul minim pe economie era de 2720 de lei, iar în ianuarie 2019 ajunsese deja la 2080 de lei, în timp ce creșterea euro nu a contracarat.
 
Investitorii joacă și ei un rol important pe piața imobiliară. Aceștia au decis investirea cu 13% mai puțin datorită creșterii mediocre pe piața de birouri și lipsa forței de muncă. Așadar, pentru moment cel puțin, piața imobiliară din țara noastră nu mai prezintă interesul de anul trecut și se va instala criza imobiliară.
strong> 
Cum vă puteți feri de criza imobiliară din 2019
 
Dacă vă numărați printre cei îngrijorați de situația economică, dar vreți totuși să achiziționați o locuință, specialiștii recomandă o serie de practici care vă vor ajuta pentru a nu simți în mod direct efectele provocate de criza imobiliară de anul acesta.
 
În primul rând, este recomandat să cumpărați o casă doar dacă vă decideți să locuiți în ea. Două treimi din casele pierdute în timpul crizelor financiare sunt casele de vacanță, ori casele achiziționate în zone în care proprietarii nu își petrec viața de zi cu zi.
nbsp;
Un alt aspect de luat în calcul în timp ce se desfășoară criza imobiliară, ori înaintea acesteia, este rata fixă. Obținerea unui credit ipotecar cu rată fixă înseamnă că vă puteți permite o casă, fără teama că în timp o puteți pierde datorită ratelor care vor crește.
 
Cea mai bună cale de a vă proteja este cu un portofoliu diversificat de active. Este important să creșteți investițiile în acțiuni, obligațiuni și produse de bază, astfel încât acestea să fie egale sau să surclaseze capitalul propriu. Acesta este sfatul pe care majoritatea analiștilor financiari îl vor include în planurile dumneavoastră.
 
În concluzie, criza imobiliară din 2019 este iminentă. Specialiștii au consultat inclusiv situația imobiliară din restul Europei și America, iar criza imobiliară își va face simțită prezența în majoritatea țărilor. Recomandarea acestora este ca cei care sunt în căutarea unei locuințe să aibă răbdare, deoarece prețurile vor scădea drastic și odată cu ele și numărul de cumpărători.

Avatar

Andreea Torok

Author Since:  19 octombrie 2018

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro