Ce modificari si clarificari a adus Guvernul Ordonantei 114, privitoare la facilitatile fiscale pentru sectorul constructiilor?

  1. Prima pagină
  2. Ce modificari si clarificari a adus Guvernul Ordonantei 114, privitoare la facilitatile fiscale pentru sectorul constructiilor?
Regimul TVA constructii

Anul trecut Guvernul a adoptat prin OUG 114 o serie de facilități pentru sectorul construcțiilor. Astfel, veniturile brute lunare din salarii cuprinse între 3.000 lei și 30.000 lei sunt exceptate de la plata CASS până în 2028, CAS este redusă de la 25% la 21,25% iar acestea sunt scutite de la plata impozitului pe salarii.

Exista insa anumite conditii ce trebuiesc indeplinite pentru ca o firma sa poata beneficia de aceste facilitati. Principala conditie este aceea ca peste 80% din cifra de afaceri trebuie sa provina din construcții sau alte activități precizate de autorități (lista coduri CAEN), în special producția unor materiale de construcții.

Salariul minim garantat pentru sectorul constructiilor este de MINIM 3000 de lei.

Facilitatile se aplica la venitul brut din salarii si alte venituri asimilate salariilor cuprinse intre minim 3000 de lei si 30000 lei pe luna inclusiv, pe fiecare salariat incadrat cu 8 ore munca. Pentru partea ce depaseste 30.000 lei nu se aplica facilitatile.

Atunci cand salariatii realizeaza venituri mai mici de 3000 de lei cauzate de concediu medical , concedii fara plata, absente nemotivate, contracte cu timp partial, protectie sociala dar si atunci cand venitul este mai mic de 3000 de lei ca urmare a angajarii in timpul lunii sau a desfacerii contractului de munca in timpul lunii, societatea aplica facilitatile fiscale si in aceste situatii.

Se completeaza lista codurilor CAEN la care se aplica facilitatile fiscale cu urmatoarele coduri: 2351 – Fabricarea cimentului ; 2352 – Fabricarea varului si ispsosului ; 0520 – Extractia carbunelui inferior ; -2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a. (bitum , smoala etc )

Se clarifica modul de calcul al cifrei de afaceri de 80% in sensul ca pentru firmele noi , cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului , inclusiv luna in care aplica scutirea in timp ce pentru firmele existente deja la inceputul fiecarui an , se ia ca baza de calcul cifra de afceri cumulata pe anul fiscal anterior.

Atunci cand in anul anterior cifra de afaceri cumulata realizata de societati este peste 80% inclusiv in domeniile cuprinse in lista codurilor CAEN prevazute la art 60 pct 5 lit a, atunci aceste societati aplica facilitatile fiscale TOT ANUL IN CURS .

Prin urmare daca in 2019 societatea are cifra de afaceri >80% in domeniile cuprinse in lista codurilor CAEN prevazute la art 60 pct 5 lit a atunci in 2020 aplica facilitati fiscale chiar daca in 2020 nu mai realizeaza 80% cifra de afaceri in aceste domenii!

Firmele existente ce nu realizeaza 80% din cifra de afaceri pe anul anterior , iau in calcul ca pana acum cifra de afaceri cumulata de la inceputul anului inclusiv luna in care aplica scutirea.

In calculul cifrei de afaceri se vor cuprinde materialele, manopera , utilajele, dotarile, transportul si alte activitati conexe necesare desfasurarii activitatilor din codurile CAEN mentionate . De asemenea se va include in calcul si productia realizata dar nefacturata ;

Citeste si: https://www.birocratica.ro/articol/lege-nr-93-din-6-mai-2019-pentru-aprobarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-96-2018-privind-prorogarea-unor-termene-precum-si-pentru-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative/

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/modificari-de-ultima-ora-aduse-legii-cadastrului-nr-7-1996/

Avatar

Andreea Torok

Author Since:  19 octombrie 2018

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro