Amenzi usturătoare pentru cei pasivi la prevenirea și stingerea incendiilor

  1. Prima pagină
  2. Amenzi usturătoare pentru cei pasivi la prevenirea și stingerea incendiilor
prevenirea incendiilor

Indiferența îi va costa (mai) scump pe cei care nu se implică în prevenirea și stingerea incendiilor pe care le observă. Totul este consemnat într-un nou proiect de lege dezbătut de senatori. În cuprinsul proiectului este stipulată o creștere semnificativă a actualelor amenzi, valorile lor curente nedepășind 2.500 lei. Dacă proiectul de lege va fi aprobat în Senat și va fi în final legiferat, amenda maximă va ajunge la valoarea de 12.000 de lei. Prevederile vizează deopotrivă persoanele fizice și juridice.

Românii, “educați” prin amenzi în prevenirea și stingerea incendiilor

Proiectul de lege își dorește să promoveze spiritul civic în rândul românilor, astfel că sporirea amenzilor a constituit un factor convingător în acest sens. Dacă în prezent cea mai mică amendă pentru pasivitatea la incendii este de 500 de lei, prin adoptarea proiectului de lege aceasta va crește la 1.000 de lei. Modificările vor fi aplicate după cum urmează:

  • Amenzi de la 1.000 – 1.500 Lei

Amenzile sunt crescute de la 500 – 1.000 de Lei (valorile actuale) și vizează persoanele care nu stipulează în contractele de închiriere a spațiilor locative sau comerciale răspunderile care le revin pentru prevenirea și stingerea incendiilor, precum și persoanele care au statutul de coproprietar al unui imobil și refuză să coopereze în acest sens cu ceilalți proprietari ai imobilului.

  • Amenzi de la 1.501 – 3.000 Lei

Amenzile sunt crescute de la 1.001 – 2.500 Lei (valorile din prezent) și vizează persoanele care, deși observă un incendiu, nu anunță autoritățile și devin participanți la un dezastru care se poate solda cu pierderi de vieți omenești.

Cum se implică Uniunea Europeană în prevenirea și stingerea incendiilor?

Oficialitățile se implică atât la național, cât și european în politicile pentru prevenirea și stingerea incendiilor. Cu cel puțin 5.000 de incendii apărute în fiecare zi în Europa, siguranța împotriva incendiilor în clădiri reprezintă o problemă majoră în ceea ce privește societatea și siguranța. Cu toate acestea, nu există o abordare coordonată a prevenirii și intervenției în caz de incendiu în statele membre, iar siguranța împotriva incendiilor nu face încă parte din ecuația elaborării politicilor UE.

În prezent, 15 organizații, reprezentând experți din diferite colțuri ale Europei, invită instituțiile europene și statele membre să lucreze la o strategie europeană privind siguranța împotriva incendiilor, care să ofere o abordare coordonată a siguranței împotriva acestor calamități. Aceasta deoarece se crede în îmbunătățirea siguranței împotriva incendiilor în clădiri pentru toți cetățenii, indiferent dacă locuiesc în Uniunea Europeană sau doar o vizitează.

În fiecare an în Europa, aproximativ 70.000 de persoane ajung în spitale cu arsuri grave. La nivel mondial, copiii sunt vizați de 30% dintre incendii.

La nivelul UE se ține cont și de faptul că edificiile se schimbă, însemnând că modelele de clădiri noi au adesea spații deschise, cu mai puține bariere, cum ar fi ușile și pereții, și folosesc noi metode de construcție. Clădirile sunt din ce în ce mai izolate și etanșe, cu mai mulți combustibili în interiorul clădirii și în structura ei.

Statele membre ale UE pot coopera în domeniul siguranței împotriva incendiilor. Comisia Europeană poate coopera cu direcțiile sale pentru instituirea unei strategii europeane de siguranță împotriva incendiilor, care va permite țărilor europene să seteze cea mai bună strategie de acționare, să împărtășească bune practici pentru prevenirea și stingerea incendiilor și să seteze împreună o viziune pe termen lung pentru siguranța tuturor clădirilor.

Citeste si https://www.birocratica.ro/articol/noile-reguli-itp-pentru-romanii-din-diaspora/

Citeste si https://www.birocratica.ro/inscrierea-in-clasa-pregatitoare-a-copiilor-de-cinci-ani-va-fi-legiferata/

Avatar

Andreea Torok

Author Since:  19 octombrie 2018

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro