Actualizări în procedura pentru compensarea datoriilor reciproce

  1. Prima pagină
  2. Actualizări în procedura pentru compensarea datoriilor reciproce
compensare datorii

Analizam un nou act normativ ce prevede modificarea procedurii pentru compensarea datoriilor reciproce. Mai precis, este vorba despre H.G. nr. 773 din 28 Octombrie 2019, care reprezintă și noul cadru normativ al noilor norme în baza căruia vor fi monitorizate datoriile neplătite la data scadentă.

Implicații ale H.G. nr. 773 privind compensarea datoriilor reciproce

H.G. nr. 773 din 28 Octombrie 2019 privind noua procedură pentru compensarea datoriilor reciproce ale contribuabililor persoane juridice, a fost adoptată. Obiectivul acesteia este acela de a diminua eventualele blocaje și pierderi financiare înregistrate în economie. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 0881 din data de 01 noiembrie 2019.

*Notă: Actul normativ reprezintă o metodologie de aplicare a O.U.G. nr. 77/1999, dar ține cont și de modificările normative ale O.G. nr. 22/2016, cu modificări ulterioare, care impune obligația de a întocmi situații cu datoriile scadente mai vechi de 30 de zile doar în cazul persoanelor juridice cu capital integral sau majoritar de stat, acestea având și obligația depunerii situațiilor întocmite cu datoriile scadente.

* Alți operatori economici cu capital privat nu sunt vizați de obligații excepționale.

Prin H.G. nr. 773 din 2019 se aprobă procedurile anterioare referitoare la monitorizarea datoriilor și realizarea compensărilor. Cu alte cuvinte, se abrogă H.G. nr. 685/1999 și odată cu aceasta regulamentul de compensare a datoriilor pentru persoane juridice. Aceste acte normative sunt și cele care instituiau plafoanele de compensare prin utilizarea sistemului CPPI în situații excepționale în care facturile erau restante mai mult de 30 de zile, iar valoarea lor era mai mare de 10.000 de lei.

Noul act normativ privind compensarea datoriilor reciproce are în vedere ca operatorii economici cu statut de persoane juridice care înregistrează capital integral de stat au obligația de a transmite către CPPI facturile care prezintă o scadență mai veche de 30 de zile, independent de valoarea acestora, ulterior fiind soluționate în funcție de eventualele datorii reciproce înregistrate.

Datoriile operatorilor economici care înregistrează capital privat

Persoanele juridice care activează în sistemul privat pot utiliza procedura de compensare a datoriilor prin intermediul sistemului CPPI, aceasta fiind un drept al lor, nu o obligație. Pentru compensarea datoriilor, persoanele juridice vizate vor avea nevoie de un cont de utilizator în sistemul informatic CPPI.

Procedura este extrem de sigură, accesarea sistemului informatic având loc doar după identificarea punct cu punct a operatorului economic și a persoanei care accesează contul de utilizator creat pe platformă.

Proceduri în cazul operatorilor economici cu datorii reciproce netransmise pe CPPI

În cazul operatorilor economici care înregistrează datorii reciproce pe care nu le trasmit prin CPPI, există o procedură specială descrisă la art. 3, lit. d) din actuala metodologie, atunci când acești operatori economici au dreptul să identifice un circuit de compensare a datoriilor convenit de comun acord. Compensarea datoriilor reciproce se realizează prin intermediul ordinelor de compensare.

Așadar, procedura pentru compensarea datoriilor reciproce va fi una simplificată, mai ușor de realizat prin intermediul platformei CPPI. Măsura vine în sprijinul persoanelor juridice care înregistrează plăți restante. Numărul acestora va fi monitorizat de autoritatea financiară, astfel că se va ține cont și proceda în consecință. Toți cei vizați vor fi sancționați în situația în care contribuabilii nu procedă la achitarea datoriilor reciproce.

Citeste si: https://www.birocratica.ro/articol/a-fost-publicat-ordinul-anaf-nr-2862-2019-privind-impozitul-pe-venit-persoane-fizice/

Citeste si: https://www.birocratica.ro/articol/s-a-modificat-declaratia-112-privind-facilitatile-fiscale-din-domeniul-constructiilor/

Avatar

Andreea Torok

Author Since:  19 octombrie 2018

Administrator si Fondator al site-ului www.birocratica.ro